nedjelja, 12. travnja 2015.

NEMOGUĆE, ZAR I TO? Ovo je 7 totalnih ubojica vaših zubi, a jedete ih svaki dan



Želite zdrav i lijep osmijeh? Smanjite ili potpuno izbacite iz svoje prehrane sedam najgorih namirnica za vaše zube. Provjerite koje su to.

Led

Zubari kažu je žvakanje leda jako štetno za zube. "Mnogi misle kako je grickanje leda iz osvježavajućeg pića dobro za zube", kaže stomatologinja Janice Yanni. "Premda se sastoji samo od vode i ne sadrži šećer niti bilo što drugo, grickanjem leda možete oštetiti caklinu".


Suho voće

Iako ga se smatra zdravom namirnicom, suho voće - uključujući grožđice, suhe marelice, šljive i slično -je loše za zube. Ljepljivo je i prepuno šećera. Može se zalijepiti između zubiju ili na zubu i na taj način izazvati karijes.


Kruh

Kada počnete žvakati kruh, enzimi u vašoj slini škrob pretvaraju u šećer i to gotovo odmah. Jednako djeluje i tjestenina. Osim toga, i komadići grickalica poput čipsa ili pereca mogu ostati među zubima, i uzrokovati pojavu bakterija u usnoj šupljini.



Alkohol

Pića koja sadrže alkohol smanjuju proizvodnju sline koja zube zube od ostataka hrane i štetnih kiselina, te nadražuje zubno meso. Suhoća usta povećava rizik od bolesti desni. Naime, pravilno protok sline u ustima pokreće proces probave, ispire čestice hrane i bakterija, te štiti od iritacije mekih tkiva i infekcije. Napitci koji sadrže kofein, uključujući kavu, čaj i energetska pića, mogu također isušiti usta.

Bomboni

Bomboni i zubi idu zajedno kao plaža i opekline od sunca. No, ispostavilo se kako su neke vrste slatkiša još gore za zube od drugih. "Bilo koja vrsta kiselog slatkiša ima izuzetno puno kiselog sadržaja koji može razbiti zubnu caklinu", kaže Timothy Chase te dodao da se četkanjem samo pogoršava stvar. Citrusi imaju isti, pa čak i gori učinak od kiselih slatkiša.

Gazirana pića

Na zubima žive bakterije koje se hrane šećerom, a samo jedna limenka takvog napitka obiluje šećerom. To povećava rizik od bržeg propadanja zubi. Osim toga, gazirana pića sadrže fosfornu i limunsku kiselinu koja omekšava caklinu, potiče propadanje zubi i povećava rizik od karijesa.

Bobičasto voće

Bobičasto voće kao što su borovnice, kupine, višnje kao i drugo voće i povrće koje ima jaku boju utječe na promjenu boje zuba. Čak ni sokovi od ovog voća nisu dobri za zube. Ukoliko ga ipak konzumirate, obavezno nakon toga operite zube i očistite ih koncem, jer kiselina iz tih namirnica može oštetiti zubnu caklinu. "Svaka namrnica koja će obojiti bijelu majicu, će obojiti i zube", kaže stomatolog Joseph Banker.

0 komentari:

Objavi komentar